Кръмно (фуражно) цвекло – забравен сочен фураж от нашето минало – от екипа на Алфа Комерс ООД, гр. Шумен

Отбиването на агнетата – предизвикателство за фермера
30.01.2020
Защо се препоръчва включването на кръмно (фуражно) цвекло в дажбата на животните
06.10.2020
Покажи още

Кръмно (фуражно) цвекло – забравен сочен фураж от нашето минало – от екипа на Алфа Комерс ООД, гр. Шумен

Кръмно (фуражно) цвекло – забравен сочен фураж от нашето минало
от екипа на Алфа Комерс ООД, гр. Шумен

Отглеждането на кръмно(фуражно)цвекло като фураж и включването му в дажбата на селскостопанските животни не е нещо ново за нас. Този и редица други фуражи (като, фуражни тикви, моркови и т.н.), с времето бяха заменени с редица други фуражи и добавки използвани в животновъдството и останаха позабравени от днешните фермери, а по-младите дори не са чували за тяхното стопанско значение.

Кръмното цвекло се е отглеждало за корени и листна маса, които са участвали в дажбите на селскостопанските животни. В миналото е бил ценен фураж за лактиращите(като значително е увеличавало млечността им) и подрастващите животни, като се е нареждало редом до царевичния силаж, люцерновoто сено, пшеничната слама и зърнените фуражи. Характерното за този фураж е, че се отличава с високо съдържание на въглехидрати и по-малко съдържание на суров протеин и минерални вещества(ниско съдържание на калций и фосфор, и високо съдържание на калий в кореноплода, когато са отстранени листата). Определено на база сухо вещество, кръмното цвекло съдържа приблизително два пъти повече калций и по-малко фосфор от зърнените фуражи. Отличава се с висока смилаемост на въглехидратите, благодарение на което подържа нормалния обмен на веществата в организма на животните и спомага за увеличаване смилаемостта и усвояемостта на грубите и концентрираните фуражи, което е предпоставка за по-висока млечност и по-висок прираст при преживните животни. Когато прибирането се извърши с листата, нареже се и се силажира, това е един отличен енергийно обемист фураж покриващ и нуждите от минерали и витамини, което е от значение през зимните месеци (при животни, които не се отглеждат изцяло оборно).

В почти цяла западна Европа с развито млечно животновъдство, тези практики не само, че са се запазили, но и са се надградили, причина за което е нарастващият брой на едри и дребни преживни животни, което го прави предпочитан енергиен фураж от фермерите.

Какви са ползите при включване на кръмно цвекло в дажбата на животните? Съществуват редица предимства, като основните са: Първо, то е изключително хранително и богато на енергия, отличаващ се с много по-високо съдържание на енергия от останалите концентрирани фуражи и в литературата се описва като „мокър концентрат“; Второ, когато се изхранва зелената му маса може да замени голям процент от грубите фуражи в дажбата на животните; Трето, когато в дажбата на преживните животни е включено кръмно цвекло, независимо дали е в свежо състояние или е силажирано е доказано значително намаляване на метановите емисии.

В дажбата на животните кръмното цвекло се включва постепенно до достигане на 10-15 kg/ден/животно, като в този случай специалиста ви по хранене, може да ви изготви най-правилната дажба за вашите животни. Средно то съдържа около 20% СВ, а енергията която може да се метаболизира(ME) като MJ/kg СВ е 13,5. Ако химичния състав на фуража показва високо съдържание на сурова пепел то причината е в това, че същият не е добре почистен от пръста след прибирането му.

Основният проблем при кръмното цвекло е неговото съхранение. Същото може да се съхранява прясно за около 180 дни с минимални загуби в съдържанието на захари(по-дългото му съхранение ще доведе до големи загуби на захари, поради дишането му).

Друг метод на съхранение, това е самостоятелното му силажиране или в комбинация с други фуражи (смелени зърнени фуражи, люцерново сено или пшенична слама). Когато кръмното цвекло, се силажира в комбинация със смляна царевица се получава идеален високоенергиен фураж, който е подходящ както при угоявани така и при лактиращи животни.

Ние от Алфа Комерс ООД, успяхме не само да го отгледаме, но и да силажираме кръмно цвекло, като към него сме добавили определен процент пшенична слама, с цел покриване на нуждите от сурови влакнини,  за да се избегне появата на ацидоза при преживните животни.

През последните 10 години, у нас започнаха да се предлагат така наречените „цвеклови гранули“ Много от стопаните не правят разлика между двата продукта, а именно между кръмно цвекло и цвеклови гранули(както не се прави разлика между качествено люцерново сено и люцерново сено).

Разликата между двата продукта е не само в пъти по-ниското съдържание на захари в гранулата, но и в това че може да има вариращ химичен състав и качество. Цвекловата гранула, представлява изсушен и пресован остатък от преработката на захарно цвекло за захар, от които цвеклови гранули е извлечена захарта.Предлаганата у нас гранула е най-често внос от Молдова и Австрия, като стопаните преди да я включат в дажбата на животните я накисват във вода за да набъбне (средно 1 kg цвеклова гранула в 5 до 10 литра вода, за около 12 часа) след което се включва в дажбата на животните. Разликата е не само в цената, но и в сухото вещество. Когато цвекловата гранула се накисне във вода, тя набъбва, но това не означава, че животното приема повече фураж! Ако накиснем в 1 kg цвеклова гранула в 5 литра вода, това не означава, че животното ще приеме 5 kg фураж, то ще приеме 0,950  g, а останалата част ще се отдели от животното под формата на урина, защото е „вода“ и показателно за това, ще е намалената консумация на вода от самите животни.