Значение на правилното хранене в последният месец от бременността на овцете

Значение на протеина в дажбата на животните
03.10.2019
УВЕДОМЛЕНИЕ ЗА ИНВЕСТИЦИОННО ПРЕДЛОЖЕНИЕ
20.01.2020
Покажи още

Значение на правилното хранене в последният месец от бременността на овцете

Поради бързият растеж на плода през последните два месеца от бременността, нуждите от хранителни вещества при овцете значително нарастват. Установено е, че последните 6 седмици от бременността, плода нараства със 75%, което увеличава нуждите от хранителни вещества на овцете. Правилното хранене през този период, влияе не само върху теглото на агнетата при раждането, но и върху тяхното оцеляване след това. Лошото и недостатъчното хранене на овцете през последните седмици от бременността, намалява теглото на агнето при раждането минимум 0,5 кг., а вероятността да оцелее е минимална (особено при близнаците). Ако агнето оцелее то при отбиването ще са с много по-ниска жива маса, което ще е предпоставка за изоставането му в растежа.Доказано е, че овцете, които са в по-добро телесно състояние в края на бременността (ОТС 3-3,5), раждат по-тежки агнета с тегло между 4 и 6 кг. Ако през този период храненето на овцете е недостатъчно, то теглото на агнетата при раждането може да намалее с до 1 кг. и оцеляването на такива агнетата е много трудно.

Последните месеци от бременността се отчитат промени в хормоналния статус на овцете, което води до преразпределение на хранителните вещества, между тялото на овцете и техните вътрешни органи и плода. Хранителните вещества с предимство се насочват към плода и вътрешните органи, като се установява ускорено преминаване на хранителните вещества през търбуха. Това е причина за слабото разграждане на протеина в него. Последният месец от бременността, може да се отчете намалена консумация на  фураж от животните, което може да се предотврати ако се изхранват само с фуражи с високо качество (сена и силажи). Изхранването на силажи и сенажи е добра алтернатива за всяко стопанство. Това са сравнително евтини енергийни и протеинови фуражи, с високо съдържание на лесно смилаеми влакнини, приемащи се с охота от животните. Преди да започне изхранването на силажи или сенажи, то трябва да сме убедени в неговото качество. Основният страх при фермерите да изхранват силажи или сенежи на бременни животни, това е листериозата, която може да е предпоставка за аборти. Листерията, това е бактерия, която присъства в почвата и изхранването на неправилно ферментирал силаж или сенаж, при бременни овце, е основен източник на тази бактерия. Произвежданите у нас силажи или сенажи са основно в силажни ями, и много малък процент се пада на силажните ръкави и силажните бали. Една от основните причини за появата на листериоза в силажите е въздуха, които предразполага за образуването на мухъл и от там на листерията.  Поради тази причина, трябва да се спазват следните препоръки:

– избягвайте подаването на силаж от горния слой на силажната яма;

– избягвайте изхранването на плесенясал или мухлясал силаж или сенаж;

– в началото да се подава по-малко на животните, до достигане на желаното количество (в продължение на 7 дни);

– ваксинирането и обезпаразетяването на животните, да се направи преди да започне да се дава силаж,

В зависимост от качеството на силаж или сенажа, същите до голяма степен могат да заменят количеството на концентрираните и протеиновите фуражи в дажбата на бременните овце, например: когато се изхранва силаж с високо качество, толкова по-голяма ще е консумацията от животните, следствие на което животните ще приемат по-голямо количество енергия, което ще налага подаването на по-малки количества концентриран фураж. Ако силажите и сенажите са с добро качество, то подаването на концентрирани фуражи е до 350 гр. на овца на ден, но ако същите са с лошо качество, то разхода на концентрирани фуражи се увеличава до 1,2 кг. на ден на овца, което може да е предпоставка за ацидоза, ако посоченото количество по-горе концентриран фураж се подава на 1 или 2 пъти през денят. Необходимото количество концентриран фураж, се определя от качеството на силажа, който се изхранва, което налага силажа да е придружен с лабораторно свидетелство, което ще позволи да се определи на количеството концентриран фураж, който ще допълни дажбата или неговото количество ще зависи от:

– качеството на сеното или силажа;

– оценка телесното състояние на овцете;

– броя на агнетата;

– брой седмици до оагването;

 

Последният месец от бременността, освен енергията, трябва да се осигури и достатъчно количество протеин, който трябва да е с по-ниска степен на разграждане в търбуха на животните. За целта освен соевият шрот може да се използва, бирена каша, сенажът от фий и овес и др.

Всичко това налага смислено и рационално използване на фуражите.